Lära barnet att cykla

Sommar och skrapade knän efter barnen första cykelturer hör på något vis ihop och alla har vi väl funderat på hur vi bäst ska kunna lära vårt barn att cykla säkert och en del av oss har säkert också funderat på om vi någonsin kommer att lyckas. 

När man har införskaffat barnets cykel, stödhjul och givetvis cykelhjälm så är det då dags att öva upp sin egen kondition och tålamod. Alla barn är olika, en del kliver på cykeln utan stödhjul och bara kan direkt medan andra kan behöva betydligt längre tid än genomsnittet.

Många börjar med en trehjuling som barnet får trampa på som liten, sedan skaffar man en balanscykel. Det är en relativt ny modell som är utan pedaler och kan börja användas redan vid två års ålder. Det är ett bra sätt för barnet att öva upp sin balans inför de större cyklar som sedan kommer. En del kan genom att ha använt en balanscykel övergå till vanlig cykel utan stödhjul.

När du ska lära ditt barn att cykla så ska du givetvis se till att ni håller till på en sträcka som är trafiksäker. Här kan du lära barnet grunderna i att cykla och de viktigaste sakerna som att stanna, sätt ner benet och bromsa tills du känner att barnet har detta under kontroll.